Páncélszekrények

Páncélszekrények, vitrinek védelme

Nem elég, ha vagyontárgyainkat, vitrinekbe, páncélszekrényekbe zárjuk. Előzzük meg a behatolási kisérleteket is!

 Páncélszekrények, vitrinek védelme
 A trezorterembe történő illetéktelen behatolási kísérlet jelzése céljából az ajtón nyitásérzékelő, valamint a belső térben mozgásérzékelő és a falak, padló és mennyezethatároló felületeken testhang-érzékelő védelem kialakítása  szükséges.

 Fenti érzékelőkön túl a következő speciális eszközökalkalmazása is célszerű:
• Pénzjegykontaktus
 Pénzforgalmat bonyolító helyeken, pénztárakban alkalmazzák. Az érzékelő a bankjegyek tárolására szolgáló fiókban van rögzítve. A köteg alsó bankjegyét a kontaktusba csíptetjük, így a pénzköteg elrejti az eszközt.

 A pénztárosnak rabláskor ügyelnie kell arra, hogy az utolsó bankjegyet is kivegye a pénz átadásakor, mert ezáltal jön létre a kontaktus és megindul a csendes riasztás. (mechanikus, mikrokapcsolós, REED érintkezős,    optikai kapuval felépített eszközöket is alkalmaznak).
• Kapacitív érzékelő
  Meghatározott frekvencián működő oszcillátorok, melyek meleg pontja maga a védendő tárgy. Ha a tárgy és a föld közé egy nagyobb test kerül, akkor az oszcillátor frekvenciája megváltozik, ami feszültségváltozást okoz,    és riasztást eredményez.  A kapacitív érzékelők igen érzékenyek a levegő páratartalmára és hőmérsékletére.
• Piezo érzékelőelemes testhangérzékelő
 Általában piezo lapkát használnak a rezgések közvetlen felfogására. Nagy amplitúdójú, kis ideig tartó impulzusokra (robbantás) ugyanolyan jól kell reagálnia az érzékelőnek, mint a kis amplitúdójú, de időben hosszabb  lefolyású jelekre. Az alkalmazott komparáló áramkörök a behatoláskor észlelt rezgés hatására egymás fölé rakják a kis amplitúdójú jeleket, míg el nem éri a riasztásnak megfelelő értéket (3-8 mp alatt). Hatósugara kb. 1,5 m.
• Fémhangérzékelő
 Az érzékelő szűrőköreit egy, a falfúrásnak, lángvágásnak megfelelő frekvenciára hangolják, majd, ha a megfelelő amplitúdót elérik a behatolási kísérlet rezgései, akkor megtörténik a riasztás. Az érzékenység potenciométerrel  szabályozható.

 Vitrinek védelmének eszközei
• Piezo érzékelőelemes üvegtörésérzékelő
 A piezo lapka szilárd érintkezésben áll az üveg felületével. A lapkára jutó rezgések alakváltozásra kényszerítik a piezo kristályokat, így azon feszültségváltozás jön létre, majd erősítő, szűrő áramkörön áthaladva feldolgozható  ellenállássá alakul, és létrejön a riasztás. A szűrő áramkört az üveg betörésére legjellemzőbb frekvenciára kel hangolni.

 

 Távoli segítség igénylése esetén szüksége lesz a TeamViewer programra, hogy kollégánk segíthessen önnek megoldani problémáját. Kattinston a képre és töltse le a programot, majd kövesse kollégánk utasításait!