Telepítés, kábelezés, szerelés

Telepítés, szerelés, kábelezés
A tervnek tartalmaznia kell  a szerelésre illetve telepítésre vonatkozó utasításokat is. Ezek legfőképpen a szabályokból, és balesetvédelmi előírásokból, valamint a gyártója által előírt használati utasításokból állnak.

• Csak olyan rögzítési elemeket és alkatrészeket lehet használni, beépíteni a rendszerbe, amelyeket  gyártók ajánlanak vagy előírnak.
• A különböző elektromos egységeket úgy kell elhelyezni, hogy víz ne érhesse. 
• A felszerelt rendszert nem szabad erősáramú kábelek, más erősáramú áramkörök közelében elhelyezni.
• A rendszer elhelyezésénél különösen figyelni kell az erősáramú kábelek vagy áramkörök megérintésének elkerülésére, mivel az végzetes lehet.

A központ felszerelése és helyének kiválasztása:
• Védett térben kell felszerelni, hozzáférhetőnek kell lennie és stabil falon kell elhelyezni.
• A központ helyiségét is védeni kell! Független kismegszakítóról kell táplálni, melyen más fogyasztó nem lehet.
• A hálózatba való bekötést fixen kell bekötni, nem lehet dugvillás csatlakoztatás. Illetéktelenek nem észlelhetik a központ helyét. 

Kábelezés:
A mindig az adott érzékelőktől a központ felé haladva kell kábelezni, gy elkerülhető. hogy valamelyik eszköz kábele kimaradjon. A gyengeáramú rendszer vezetékeit ne vezessük a hálózati áramkábellel  párhuzamosan! Ha ez mégis elkerülhetetlen. akkor is maradjon minimum 20 cm-es távolság két kábel között. Ha a gyengeáramú  kábeleknek külön védőcsöve van, akkor egy behúzó szalag segítségével a megfelelő számú kábelt be kell húzni a központ felé. A csőben vezetett kábel előnye, hogy a kábelekhez nehéz hozzáférni és könnyen eltakarhatók a kiállások. További előnye, hogy ha kábelszakadás vagy rövidzár történik vagy történt könnyű új kábelt behúzni különösebb rongálás nélkül. A védőcsövek falba helyezésekor gondolni kell a későbbi  bővítésekre is.
Célszerű a kötődobozokat is a falba süllyeszteni az esztétikai kinézet miatt, de ezek a vakolás után is levehetőek legyenek. 

Légkábelek kiépítésénél mindig szilárd felületekhez, tárgyakhoz rögzítsük a légvezetékek végpontjait. Célszerű kifejezetten légkábelnek gyártott vezetéket használni, amelyben a műanyag szigetelés alatt található a gyárilag beöntött feszítőszál. Ha ilyen kábelt nem találunk akkor acélsodrony is használható kifeszítve, amihez védőcsőbe behúzott kábelek mennek és ezt célszerű 10-20 centimétereként rögzíteni UV álló kötegelővel vagy fémkötözővel. 

A földkábelt minden esetben védőcsőben kell lefektetni a talajban való vezetékezéshez. A földkábel mélységét minimum 80 cm mélységben kell leásni.

Tűz elleni védelem:
Azokat a vezetékeket, amelyek a tűzjelzést követően több mint egy percig kell működnie, a tűz káros hatásának legalább fél óráig ellenálló kialakítással kell készíteni. A védelem a vezeték szigetelő anyagának és tulajdonságának köszönhető.

Ilyen vezetékkel szükséges a hangjelzőket és a vezérléseket kábelezni.
• a tűzjelző központ és a különálló tápegység közötti vezetékek.
• a tűzjelző központ és a másodkezelő-kijelző egység közötti vezetékek.
• és minden olyan vezeték, amelynek tűz esetén történő működése kétséges vagy működésképtelen lehet.

  Távoli segítség igénylése esetén szüksége lesz a TeamViewer programra, hogy kollégánk segíthessen önnek megoldani problémáját. Kattinston a képre és töltse le a programot, majd kövesse kollégánk utasításait!